fbpx

Őszi kerti munkák – hogy a kert zöld édenné váljon jövő nyáron

Őszi kerti munkák

A kerttulajdonosok nyara többnyire a folytonos öntözéssel, fűnyírással és a gyomlálással telik. És bár a nyár egy igen mozgalmas időszak, össze sem lehet hasonlítani az őszi kerti munkák végeláthatatlan hosszú listájával.

Az ősz és az enyhébb időjárás tökéletes alkalom arra, hogy rendbe tegye a kertet és felkészítse az előttünk álló hidegebb hónapokra. A listáján vélhetően lesznek apró-cseprő tennivalók, de ha jó munkát szeretne végezni, akkor bizony érdemes felkészítenie testét, hogy bírja szusszal a nagyobb munkálatokat is.

A korhadt és veszélyes fák kivágása, a gallyazás, a metszés, a fűápolás, a gyeptelepítés, a növénygondozás és a zöldhulladék kezelése mind olyan őszi kerti munka, amihez a fizikai állóképesség mellett rengeteg időt is fel kell szabadítania.

Íme a legfontosabb őszi kerti munkák, amiket ne hagyjon ki a télre való felkészülésből.

Alapozza meg a következő év zöld édenét – őszi fűápolás

Kertje csodás gyepje télen pihenőt fúj, de nem mindegy, hogyan vészeli át a zord telet. Ahhoz, hogy tavasszal újra zöldbe boruljon, ősszel gyepszellőztetéssel el kell távolítani a talaj felső rétegén összetömörödött elhalt növényi részeket. Ezt végezheti gereblyével is, de késes szellőztető géppel fényévekkel gyorsabb és eredményesebb ez a munka.

A gyepszellőztetés után jöhet a talaj tápanyag utánpótlása, amihez a még meleg őszi talaj a legideálisabb. Kálium, nitrogén, foszfát, magnézium, csupa olyan tápanyag, amik biztosítják a tavaszi szép zöld fűszálakat és az erős gyökereket. Ügyeljen azonban arra, hogy egyenletesen történjen a kiszórás, ellenkező esetben sárga foltos lesz a gyep. Egy ilyen pázsitra nem fog irigykedni a szomszéd, pedig olyan jó érzés ez, nem?!

És akkor még nem beszéltünk a kártevőírtásról vagy a vakondvédelemről.

Favágás, gallyazás

Ritka az olyan kert, ahol csak fű nő. Aki egyszer rákap a szép kert ízére, a fákig, a sövényekig vagy a virágágyásokig meg sem áll. Ezek viszont burjánzanak, ha akarja, ha nem, és időről-időre kozmetikázást igényelnek.

A favágás, a gallyazás, a formára alakítás ideje pedig az ősz. Mielőtt kijelölne pár hétvégét erre a programra, nézzen utána, melyik fa és növény milyen koronaszerkezetű, hiszen mindegyik más és más gondozást igényel. Ha a következő évben nem szeretne torz lombkoronát látni a kertben, akkor alaposan fel kell készülnie a fametszés művészetéből.

Sövénygondozás és telepítés

A sövénytelepítéshez a legideálisabb évszak szintén az ősz. Gondoljon csak a fentiekre: egy visszatáplált, gazdag és lélegző talajban könnyebben gyökeret ver az új sövény, ami nemcsak a kert éke lesz majd, de megakadályozza a kéretlen fürkésző tekinteteket is.

Fajtától függően évekbe telhet, mire a sövénye eléri a végső magasságát, addig is évente 2-3 alkalommal szakszerű metszést igényel. A kifejlett sövény őszi metszésével tudja a következő évi magasságot és szélességet alakítani. Ha mesterien érti ennek a technikáját, akkor a nyár közepére formás és egészséges lesz a sövénye.

Zöldhulladék kezelés – komposztáljon vagy szállíttassa el

A kerti munkálatok folyamatos rendrakást igényelnek, de az őszi kertrendezés során az átlagosnál is nagyobb mennyiségű zöldhulladék keletkezésével kell számolni.

Ha van fűszerkertje, érdemes kis komposztálót kialakítani, így biztosíthatja a zöldségek tápanyagpótlását. De mit kezdjen a rengeteg ággal, gallyal, a felesleges elhalt növényi részekkel? Semmi esetre se hagyja, hogy napokig vagy hetekig álljanak a kert végében, mert a rothadás olyan szagokat kelt, hogy Ön sem akarna kimenni a kertbe levegőzni.

A közeli erdő mélyére sem ildomos kidobálni a növényi hulladékot, mert fokozottan tűzveszélyes, emiatt tilos is. Sokkal jobban jár, ha elszállíttatja egy erre szakosodott céggel, aki tudja, hol fogják hasznát venni kert korhadt emlékeinek.

Dönthet úgy, hogy a hétvégéit pihenés helyett a kertben tölti ősszel, de úgy is, hogy az őszi kerti munkákkal megbíz egy erre szakosodott céget. Tatabányán és környékén a zöldterületek gondozását bízza a Garden Service-re!

Profi segítséget keres kertjébe? Hívjon minket!

Hétvégén is!:
+36 30 842 4028